Belvedere Del Castillo / Acid consultoría técnica

Belvedere Del Castillo / Acid consultoría técnica

© Jesus Granada

© Jesus Granada© Jesus Granada© Jesus Granada© Jesus Granada+ 28

© Jesus Granada
© Jesus Granada

Text description provided by the architects. The proposal aimed at a minimum intervention on the ground in the surroundings of the Ermita del Castillo, located in Cerro del Búho de Cabezabellosa, province of Cáceres, whose environmental qualities make the landscape the main character of the intervention. In this approach, it was a question of preserving, consolidating and, ultimately, enhancing the natural space and the essence of the landscape. For this reason, the intervention has always been revealed from the minimum aggressiveness and the maximum efficiency. Aiming to enhance this powerful setting whose determining factors are the amplitude of the visual field and the quality of light, without forgetting the variety and richness of the different essences, typical of the Mediterranean climate of this place. Among the different biotypes you can find oaks, chestnuts, holm oaks or brooms, and an abundant number of birds of prey, such as vultures, eagles and falcons, which fly a few meters from our position .

© Jesus Granada
© Jesus Granada
Map - Site
Map – Site
© Jesus Granada
© Jesus Granada
© Jesus Granada
© Jesus Granada
Detail
Detail
© Jesus Granada
© Jesus Granada

The project manifests itself as a declaration of intention and sensations, which facilitate and enhance the dominant perception of the site and the width of the horizon. In this place the visitor can locate from the Sierra de Francia, province of Salamanca, in Portugal to the west, through the regions of Ambroz, Granadilla, Hurdes, Gata and El Alagón. Thanks to the combination of curvilinear sections, the walkway acquires a complex final shape that favors the perception of the natural environment along the route and allows the generation of a varied visual path, shaping a dynamic and changing transit experience. The widening of the path and the appearance of a bench make it possible to see the spectacular sunset, to feel the void, to experience the sensation of walking on the rocks while placing the visitor in a privileged position facing the amplitude of the landscape, underlined by the interior – glass limits of the space.

© Jesus Granada
© Jesus Granada
Detail
Detail
© Jesus Granada
© Jesus Granada

The walkway is originally a winding promenade flying over the square on strategic support points, which connect the different most privileged viewpoints. Rising on a slight slope, the footbridge branches off into two branches and forms the belvedere like an organic, modulated and sequential system. The steel is interwoven and wrapped equidistantly so that it supports the slab board and side protection while promoting bottom and cross permeable vision. The structure, the enclosure and the passage cease to be three independent variables to become a unique and integrating solution. The constructive materialization is based on the simplicity of the choice of materials: steel, wood and glass; uniformity of chromatism; a light and subtle character; all together to promote the feeling of lightening the volume, guaranteeing a visual identity and integration into the landscape. Among its main advantages are the ease of assembly, minimal maintenance and excellent performance against gusts of wind and other weather elements.

© Jesus Granada
© Jesus Granada

Comments are closed.